• DUMBBELLS

Dumbbells

Dumbbells zijn de meest gebruikte krachtsportartikelen. En dat is niet zonder reden. Er zijn namelijk talloze oefeningen mogelijk en je kunt er iedere spiergroep mee aanspreken. Dumbbells vind je in verschillende soorten en maten. Zo heb je vaste dumbbells, verstelbare dumbbells, hexa dumbbells, dumbbell sets en vinyl dumbbells. Daarnaast zijn er nog ontzettend veel voordelen aan het trainen met dumbbells:...

Grotere bewegingsbereik
Dit moet niet te verwarren zijn met bewegingsvrijheid. Met bewegingsbereik bedoelen we de range of motion (ROM); het begin- en de eindpositie van een oefening. Een halterstang heb je een gefixeerde handpositie waarbij je je bovenarmen nauwelijks naar elkaar toe kunt bewegen. Met dumbbells kun je je handen naar elkaar toe brengen waardoor je range of motion groter is.

Meer bewegingsvrijheid
Met vaste krachtapparaten kun je vaak maar een soort beweging maken terwijl je met dumbbells alle kanten op kunt. Zelfs met halterstangen, bij bijvoorbeeld bankdrukken, kun je alleen maar omhoog en omlaag terwijl je bij dumbbells ook van buiten naar binnen kan bewegen. Hierdoor is de beweging die je maakt veel natuurlijker.

Spieren worden slimmer
Een beweging op een krachtapparaat is vaak beperkt. Hier gaat het meestal om statische, op-en-neer gaande bewegingen. Dit is voornamelijk handig voor beginners zodat er minder blessures ontstaan. Wanneer je meer ervaring hebt, is dat uiteindelijk veel saaier. Dumbbells effectief gebruiken betekent spieren trainen in meerdere dimensies tegelijk. Een training is dan makkelijker uit te bouwen en daagt je ook meer uit.

Stabilisatie en activatie
Bij veel dumbbell oefeningen moet je lichaam stabiliseren. Dit is vooral het geval met “alternate” oefeningen, dus rechts en links om en om. Het gevolg is meer spier activatie en dat is weer gunstig voor de spiergroei.