Belastbaar gewicht
Zorg dat de loopband is afgestemd op jouw lichaamsgewicht. Neem dus een loopband met een belastbaar gewicht dat jouw lichaamsgewicht aan kan, het liefst nog jouw lichaamsgewicht + 20 kg. Dit is ten eerste zeer belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor de levensduur van je loopband, dit leidt namelijk eerder tot slijtage en schade. Nu hebben de meeste loopbanden wel een ruim belastbaar gewicht. Loopbanden met extra hoog belastbaar gewicht zijn vaak ook van betere kwaliteit.
Grootte van het loopvlak
De breedte van het loopvlak heeft directe invloed op het loopcomfort. Hoe breder de loopband, hoe meer ruimte je hebt om stappen te maken. Het is dan ook aan te raden om een loopband met een loopvlak van minimaal 45 cm breedte te nemen. Dit is voornamelijk belangrijk wanneer je traint met hoge snelheden. Zo zal je niet zo snel naast het loopvlak stappen. Ben je wat langer? let dan ook op de lengte van de loopband zodat je fatsoenlijk grote stappen kunt nemen.
Dempingsysteem
Wanneer je buiten hardloopt op asfalt, is de kans op blessures groot. Dit komt omdat ze dan bij ieder stap op de grond een klap te verduren krijgen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar een loopband met een actief dempingssysteem. Een dempingssysteem zorgt voor een zachtere landing. Je voelt en ziet de band licht veren. De schok wordt als het ware door de loopband geabsorbeerd. Hierdoor is de kans op blessures al een stuk minder.
Opklapbare Loopbanden
Voor thuisgebruik kunnen ingeklapte loopbanden zeer prettig zijn. Vroeger waren inklapbare loopbanden niet zo stevig, tegenwoordig zijn inklapbare loopbanden net zo stevige als niet-inklapbare. Wanneer een loopband inklapbaar is, wordt de lengte gehalveerd. Sommige loopbanden zijn uitgerust met een soft drop systeem. Hierdoor gaat het loopvlak automatisch, veilig en langzaam naar beneden. Inklapppen in combinatie met transportwieltjes maakt het makkelijk om de loopband te verplaatsen, zelfs voor zwaardere apparaten.
Elektrische Loopband & Airrunner
Elektrische Loopband
Ook wel de “normale” loopband. Deze loopband wordt aangestuurd door een motor. De kwaliteit van een motor zie je vaak terug in het vermogen van de loopband. Wanneer een loopband een groter vermogen heeft, functioneert de loopband beter op lagere snelheden en zorgt ervoor dat de loopband langer meegaat. Hierbij moet je kijken naar het continu vermogen van de loopband. Het is namelijk belangrijk dat de motor zwaar is bij een rustige snelheid omdat wanneer de motor minder krachtig is, kan het gewicht van de gebruiker de motor tegenhouden bij lage snelheden. Daarnaast maakt een loopband met meer pk minder lawaai op hoge snelheden.
Airrunner
Deze loopband werkt niet op elektriciteit maar op lucht. De snelheid van de loopband wordt dit keer niet door de motor bepaald, maar door hoe hard je loopt. De meeste air runners hebben dan ook een gebogen loopvlak wat zorgt voor een natuurlijke loopbeweging. Gewrichten en bindweefsel hebben geen last van de impact van je training omdat schokken veel beter geabsorbeerd worden. Tevens heeft deze soort loopband minder onderhoud nodig doordat ze geen motor hebben. De loopbanden zijn uitermate geschikt voor HIIT omdat je zelf heel snel het tempo kan bepalen van de loopband. Deze loopband kan door de luchtweerstand wel wat meer lawaai maken.
Trainingsmogelijkheden
Programma’s
Wanneer je zelf wat minder gedisciplineerd bent of geen inspiratie hebt voor oefeningen dan kan een roeitrainer met programma’s handig en motiverend zijn. Kijk ook wat voor soort programma’s de loopband heeft. Zo kan een loopband programma’s gericht op conditie hebben of juist veel interval programma’s. Kijk wat bij jouw wensen en sportdoelen aansluiten om de juiste keuze te maken. Welke programma’s de loopband heeft is terug te vinden in onze handleidingen (onder het kopje service).
Hartslag meten
Door te trainen met hartslagzones op je loopband kun je gerichte sportdoelen beter bereiken. Wil je je conditie verbeteren, wil je afvallen of wil je sneller worden met een bepaalde afstand? Voor elk doel train je in een andere hartslagzone. Daarnaast is dit ook persoonsgebonden wat je maximale hartslag en hartslagzones zijn. Het is afhankelijk van je leeftijd, fitheid, stressniveau en eetgewoontes. Je hartslag trainen kan via een (bluetooth of 5kHz) borstband of ingebouwde hartslagsensoren.
Fitness apps
Sommige loopbanden zijn compatibel met een fitnessapp. Een fitnessapp staat boordevol programma’s en leuke uitdagingen. Zo heb je apps waar je online tegen elkaar kunt racen, realistische routes die je kunt afleggen, zelf routes die je kunt creëren over de hele wereld, trainingsschema’s kunt opstellen (met behulp van de app) om een bepaald doel te behalen en nog veel meer uitdagende trainingen. Welke fitnessapps er allemaal compatibel zijn met onze fitnessapparaten vind je onder het kopje service.
Hellingshoek
Een hellingshoek maakt een normale hardlooptraining net wat uitdagender en intensiever. Tijdens het hardlopen op een helling worden er andere spieren aan het werk gezet dan met normaal hardlopen. Zo worden er meer spieren van het onderlichaam zoals de kuiten en billen aan het werk gezet. Daarnaast worden er ook meer calorieën verbrand. Hoeveel calorieën dat zijn, verschilt per persoon. Een loopband kan een elektrische weerstand of een handmatige weerstand hebben.